„Gaat dit land een conservatieve koers varen of houden we het progressieve Nederland vast?” Daar gaan volgens D66-leider Rob Jetten de „spannendste verkiezingen sinds 2002” om. Die „gaan niet alleen over bestaanszekerheid, maar over de simpele vraag: mogen we als lhbti-gemeenschap ook echt bestaan en vrij zijn?”, zei Jetten vorige maand bij het COC Verkiezingsdebat.
„Er waait een gure wind richting onze gemeenschap”, zegt Philip Tijsma, voorzitter van de werkgroep politiek van belangenvereniging COC. Hij wijst op de meest recente lhbt-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2022 Data-onderzoek van De Groene Amsterdammer liet dit jaar zien hoe anti-lhbt-sentiment explosief is gestegen op sociale media, met name richting transgender personen.
Steeds vaker worden lhbti’ers gezien als onderdeel van „een opgedrongen agenda”, aldus De Groene. Daarbij horen woorden als „genderideologie” en „lhbt-lobby”, die extreem-rechtse en conservatief-religieuze groepen de laatste jaren gebruiken. Zoals rond kinderboekenauteur Pim Lammers of de seksuele voorlichting in de Week van de Lentekriebels of voorlezende dragqueens.
Ook deze verkiezingen is het frame van de ‘opgedrongen agenda’ te lezen in programma’s. FVD, PVV en Denk spreken zich uit tegen lhbti-thema’s en noemen die „genderwaanzin” (PVV), „woke-propaganda” (FVD) of „regenboogdwang” (Denk).
Tegelijkertijd hebben meer partijen aandacht voor diversiteit. En die „is breder dan alleen voor de l, de h en de b”, zegt politicoloog Anne Louise Schotel, die dit jaar promoveerde op politieke representatie van lhbti’ers. „Maar”, zegt Schotel, „met name op het gebied van genderdiversiteit is scepsis te merken.”
Lees ook
Kan dragqueen Ma’MaQueen zondag rustig voorlezen aan kinderen?
‘Vrouwenkleedkamers’
De grote vraag is waar nieuwkomers NSC en BBB zijn te plaatsen. In hun programma’s is summiere aandacht voor het thema. NSC zet zich in voor de „volwaardige acceptatie van lhbti’ers op school, op het werk en in de samenleving”, BBB „komt op voor de regenbooggemeenschap”, met name door harder op te willen treden tegen discriminatie. BBB wil medisch-ethische kwesties, waaronder de partij transgenderzorg schaart, een vrije kwestie laten: fractieleden mogen hierover hun eigen mening vormen.
NSC wil een „grondig wetenschappelijk advies” over genderbehandelingen bij jongeren. De partij is tegen de voorgestelde verruiming van de Transgenderwet, waardoor mensen niet meer langs een deskundige hoeven om geslachtsregistratie aan te laten passen.
Sophie Schers, beleidsadviseur bij Transgender Netwerk, vindt het „jammer dat NSC tot deze conclusies komt, zonder met belangenvertegenwoordigers te praten. NSC profileert zich als de partij die wetten zorgvuldig afweegt”. Ook het COC, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID, en Meer dan Gewenst, de stichting voor roze ouderschap, hebben niet met NSC gesproken, zeggen ze. De reden is tijdgebrek, zegt Rosanne Hertzberger, nummer 17 op de NSC-lijst. De partij is nog van plan om met belangenorganisaties te gaan praten, zegt ze. Wel noemt Hertzberger NSC een ruimdenkende partij.
In een interview met het Nederlands Dagbla zei Pieter Omtzigt dat hij tegen de verruiming van de Transgenderwet is ter bescherming van de transgendergemeenschap en de „vrouwensport en vrouwenkleedkamers”. Politicoloog Schotel noemt dat „onderbuikgevoelens”. „Er zijn geen betrouwbare meldingen in landen met verruimde regelgeving over geslachtsregistratie van cisgender vrouwen die lastig gevallen worden.” Volgens Hertzberger kiest NSC deze opstelling over de Transgenderwet omdat gender niet alleen iets individueels is. „Het heeft maatschappelijke, sociaal-culturele en juridische implicaties.”
Volgens Sophie Schers van Transgender Netwerk zijn BBB en NSC behoudender dan het CDA. „Het CDA heeft lhbti-bewindspersonen geleverd, had een minister van Emancipatie.” Het CDA schrijft in zijn verkiezingsprogramma voor een „zorgvuldige” Transgenderwet te zijn. De partij roept niet op tot extra doorlichting van de transgenderzorg, zoals NSC en ChristenUnie.
Schers verklaart de zorgen over genderbehandelingen uit „een internationale beweging die probeert transgenderzorg wereldwijd in te perken”.
‘Ruggengraat’
Voorzitter Remco Yizhak Cooremans van Meer dan Gewenst (voor roze ouderschap) noemt BBB en NSC „de onzekere factor”. Beide partijen reppen in het verkiezingsprogramma niet over meerouderschap (het wettelijk mogelijk maken van drie of vier ouders) of een wettelijke regeling voor draagmoederschap. NSC is „in principe” tegen het wetsvoorstel dat meerouderschap regelt, zegt Hertzberger. Ze ziet „juridische en praktische” bezwaren.
NSC is wel voor deelgezag. Dat vindt Meer dan Gewenst geen goede optie, zegt Cooremans. „Het kind is nog steeds wees als de juridische ouders overlijden, terwijl de andere ouders nog in leven zijn.”
Met een coalitie over rechts zal de emancipatie van stilstand naar achteruitgang bewegen, denkt Schers. „Dat zou zeer zorgwekkend zijn; daarvoor hoef je maar naar de andere kant van de Noordzee te kijken. De Britse Conservatieven zijn aan het radicaliseren op lhbti-standpunten. Het kan zijn dat NSC ruggengraat heeft en voor de rechten van lhbti-personen gaat staan, maar ze moet zich echt bewijzen.”
Lees ook
De ‘antigenderbeweging’ klinkt steeds luider in Nederland. ‘Hun waarden worden bedreigd. Dus worden ze uitgesprokener’